Gustav Johansson Nyhetsbrev

Gustav slår ett slag för den nya, goda växtbaserade maten

Det började 2006, när Gustav Johansson tagit studenten och kände att han hade ätit lite väl onyttigt under för lång tid. Vad kunde då vara bättre än att äta växtbaserat ett halvår? Idag driver han Sveriges största veganska matsite, Jävligt Gott, och är kulinarisk ledare och delägare i den växtbaserade restaurangen ChouChou, som ligger i Stockholm och föreläser, utbildar, opinionsbildar, utvecklar recept och sprider ordet om den nya goda växtbaserade maten.

Efter att Gustav ätit växtbaserad diet i ett halvår hade han fått upp ögonen inte bara för de hälsosamma aspekterna av en vegodiet, utan även den djuretiska biten. Det hjälpte honom att vilja förbli vegan – däremot tyckte han att ett liv utan husmanskost och hamburgare var ganska tråkigt.
– Det var helt enkelt inte min grej, så jag började experimentera i köket för att skapa traditionella maträtter på ett nytt sätt. 2011 startade jag bloggen Jävligt Gott som ett sätt att dokumentera mina experiment, och bloggen växte år för år. Efter fem-sex år började jag arbeta med den på heltid, berättar Gustav och fortsätter:

– Jag insåg att det är idiotiskt att behöva välja mellan att äta vanlig mat och hållbar mat. Det handlar inte om att vegomat ska se ut som kött, utan att den ska se ut som den mat vi är vana vid. Det ligger så mycket av våra traditioner och vår identitet i husmanskosten, och därför är det viktigt att kunna göra även den hållbar.

Gustav brukar prata om begreppen Nytt och fräscht, Tryggt och bekant.
– Många flexitarianer säger att de vill äta något nytt och fräscht när de äter växtbaserat. Problemet är att om du bara låter den hållbara maten rymmas inom det nya, fräscha så äter du bara hållbart vid speciella tillfällen. Även den trygga maten måste vara hållbar, menar han.

Det är just detta han kommer att tala om på mässan, fortsätter han:
– Jag vill visa upp vad som finns, visa att det finns ett större utbud och fler bra produkter och att den gamla bilden av växtbaserad mat kanske är lite förlegad. Man ska vara ödmjuk inför att många vill laga mat som de känner igen och är trygga med, och visa att man kan göra det på ett hållbart sätt.

Det är inte minst viktigt när man vänder sig till den äldre generationen, menar Gustav, en generation vars erfarenhet och kunskaper han hyser stor respekt för:
– Jag gillar inte idén om att det är unga människor som ska förändra världen – jag tycker att alla ska hjälpas åt att förändra världen! Dessutom är det lite omyndigförklarande mot äldre människor. Det är klart att många äldre har en klar bild av vad de tycker om för mat men man ska också tänka på att det under många år fanns väldigt få bra alternativ. Jag har märkt, av den respons jag får, att äldre är lika benägna att ta ansvar för världen som andra och att de gärna provar ny mat om de känner sig trygga med den.

Vad ser du fram emot mest under dagarna?
– Senast jag var med på mässan var det väldigt härlig stämning och jag träffade många trevliga människor. Det ser jag verkligen fram emot. Det är en väldigt trevlig mässa, och de äldre är en viktig målgrupp att prata med. Ingenting gör en så glad som när en mormor bjuder på jävligt god vegomat, avslutar Gustav Johansson.